GeoCurs

 
Carpa?i
Carpații Occidentali PDF Imprimare Email

Desfășurați între văile Someșului și Dunării, pe o suprafață de circa 17.717 km2 (26,7 % din cea a Carpaților), Carpații Occidentali au o configurație extrem de variată.

Limita estică, spre Depresiunea Colinară a Transilvaniei este dată de un abrupt tectonic și litologic, iar de Carpații Meridionali sunt separați prin Culoarele Timiș - Cerna și Bistra – Strei. În sud ajung până la Dunăre, iar în vest limita este sinuoasă, datorită pătrunderilor depresionare (așa numitele depresiuni "golfuri"), rezultate în urma tectonismului badenian și a adâncirii ulterioare a văilor ce le drenează, pe măsura retragerii apelor Lacului Panonic spre vest.

Citeşte mai mult...
 
Carpații Meridionali PDF Imprimare Email

Carpații Meridionali, cunoscuți în literatura de specialitate și sub denumirea de Alpii Transilvaniei, se desfășoară între Valea Prahovei și Culoarul Timiș-Cerna. Au o lungime de aproximativ 250 km (de la est la vest ), lățimea de 50 – 70 km și o suprafață de 14.000 km2.

Datorită altitudinii ridicate și a masivității, limitele Carpaților Meridionali sunt destul de clare:

N – Depresiunea Colinară a Transilvaniei

E – Valea Prahovei

V – Defileul Dunării, Culoarul Timiș - Cerna

S - Subcarpații de Curbură (limita de sud a Grupei Bucegi), Subcarpații Getici, Podișul Mehedinți

Citeşte mai mult...
 
Carpații Orientali PDF Email

Carpații Orientali se desfășoară de la granița României cu Ucraina până la Valea Prahovei, fiind mărginiți în est și parțial în sud-est de Podișul Sucevei, Subcarpații Moldovei și o bună parte a Subcarpaților Curburii, iar în vest de Depresiunea Colinară a Transilvaniei și pe un sector mai restrâns cu Dealurile de Vest și Câmpia de Vest.

Cu o suprafață de cca. 33.500 km2, Carpații Orientali se caracterizează printr-o alcătuire geologică complexă, dispusă în trei fâșii:

Citeşte mai mult...
 
Munții Carpați PDF Imprimare Email

Munții Carpați reprezintă prelungirea, mai scundă,  spre nord-est, a Alpilor și se continuă cu  Munții Balcani (Stara Planina), aparținând sistemului muntos alpino- carpato- himalayan. Cu o lungime de 1.500 km, și o suprafață de 170.000 km2, Carpații reprezintă unul dintre cele mai importante lanțuri montane ale Europei (Munții Alpi au o lungime de 1.000 km și suprafața de 140.000 km2).

Lanțul carpatic se întinde pe teritoriul a șapte state: Austria, Cehia, Slovacia (unde atinge altitudinea maxima de 2.655 m în Vf. Gerlachovsky – Mții Tatra), Ungaria, Ucraina, România și Serbia, fiind încadrați de Bazinul Vienei (care-l separă de lanțul alpin) și culoarul Timokului (care-l separă de Stara Planina, în Peninsula Balcanică).

Mun?ii Carpa?i

Dacă ridicarea și încrețirea Alpilor (orogeneza alpina) s-a realizat în prima jumătate a Cretacicului și s-a finalizat pe la mijlocul Neozoicului, sistemul carpatic a fost supus procesului de încrețire abia la sfârșitul Cretacicului (faza laramică) și s-a continuat până la sfârșitul Pleistocenului și chiar în prima parte a Cuaternarului.

 

Citeşte mai mult...
 


Cautare

Publicitate