GeoCurs

 
Acasă România Subcarpați
Subcarpați
Subcarpați PDF Imprimare Email

Subcarpații reprezintă o treaptă deluroasă pericarpatică situată în partea de est a Carpaților Orientali și cea de sud a Carpaților Meridionali, întinzându-se de la Valea Moldovei până la Valea Motrului. Denumirea de "subcarpați" mai este atribuită și unităților deluroase situate în interiorul arcului carpatic.

Individualitatea geografică a Subcarpaților, ca o unitate pericarpatică, se datorează în primul rând altitudinii. Altitudinea medie este de 500 – 700 m, cu valori ce coboară până la 200 m, la contactul dintre Subcarpați și Câmpia Română, și urcă până la 1.000 m, în câteva puncte (1.018 m în Dl. Mățău).

Prima fază a formării Subcarpaților a fost realizată de râuri prin transportul unor imense cantități de material aluvionar din Carpați, în toată perioada mio-pliocenă: bolovănișuri, pietrișuri, nisipuri, mâluri și nămoluri care au fost depuse în geosinclinalul de la marginea Carpaților Orientali și în Depresiunea Getică (care s-a format în urma scufundării părții sudice a Meridionalilor).

Citeşte mai mult...
 


Cautare

Publicitate