GeoCurs

 
Acasă România Dealuri și podișuri
Dealuri și podișuri
Podișul Getic PDF Imprimare Email

Podișul Getic se întinde de la Dunăre la Valea Dâmboviței și asigură racord între Carpații Meridionali și Subcarpații Getici, pe de o parte, și Câmpia Română, de pe altă parte.

Limitele nordice și sudice ale podișului nu sunt foarte bine conturate datorită strânselor relații de evoluție dintre acesta și regiunile învecinate.

Citeşte mai mult...
 
Podișul Mehedinți PDF Imprimare Email

Podișul Mehedinți este situat în partea de sud – vest a României, fiind mărginit de Podișul Getic (SE-E), Carpații Meridionali (N-NV), Subcarpații Getici (NE), Munții Banatului (V) și Culoarul Dunării (SV).

Datorită faptului că Podișul Mehedinți are trăsături asemănătoare (structură și tectonică) cu ale Munților Carpați în scrierile mai vechi unii autori l-au inclus în spațiul carpatic. În prezent, ținându-se cont de altitudine (400 – 600 m) și fizionomie, în tot mai multe lucrări este descris și inclus în categoria dealurilor și podișurilor.

Relief

Din punct de vedere geologic, Podișul Mehedinți este parte componentă a Carpaților Meridionali, având structură, alcătuire și etape evolutive asemănătoare.

Alcătuirea litologică (șisturi cristaline, calcare mezozoice) și fragmentarea tectonică conferă Podișului Mehedinți un peisaj aparte.

Citeşte mai mult...
 
Dealurile de Vest PDF Imprimare Email

Dealurile de Vest  reprezintă o fâșie discontinuă de relief colinar care face racordul între Carpații Occidentali și Câmpia de Vest (Câmpia Tisei).

De la sud (valea Nerei) la nord (valea Someșului) Dealurile de Vest se desfășoară pe o lungime de 350 km, având cea mai mare extensiune (60 km) în Dealurile Lipovei (între Mureș și Bega) iar pe alocuri dispar chiar în întregime (între Crișul Alb și Mureș).

Geologie

Din punct de vedere structural în alcătuirea Dealurilor de Vest se pot distinge:

  1. Un fundament cristalin (precambrian-paleozoic)
  2. O suprastructură groasă
Citeşte mai mult...
 


Cautare

Publicitate