GeoCurs

 
Acasă România Câmpii
Câmpii
Câmpia Română PDF Imprimare Email

Așezare geografică

Câmpia Română, cunoscută și sub denumirea de Câmpia Dunării Inferioare, ocupă cea mai mare parte din sudul și sud-estul României. Cu o suprafață de 48.850 km2, Câmpia Română este una dintre cele mai mari unități naturale ale țării (deține 20,5% din suprafața țării).

Limite:

În partea de nord, nord-vest Câmpia Română se învecinează cu unitățile deluroase, mai înalte reprezentate prin Podișul Moldovei, Subcarpații Curburii și Podișul Getic.

Spre sud și est, limita este dată de Dunăre, limită care are caracterul și de graniță de stat.

Citeşte mai mult...
 
Câmpia de Vest PDF Imprimare Email

Câmpia de Vest, cunoscută în literatura de specialitate și sub denumirea de Câmpia Banato- Crișană, reprezintă extremitatea estică a Câmpiei Tisei, la rândul său componentă a marii Câmpii Panonice.

În linii mari Dealurile de Vest sunt cele care separă Câmpia de Vest de Carpați, însă, în unele sectoare câmpia intră în contact direct cu munții, situație întâlnită cu precădere în extremitatea nord-estică, la contactul cu munții Oașului (Carpații Orientali), și în dreptul munțiilor Zarandului (nord de valea Mureșului).

Contactul cu Dealurile de Vest este foarte sinuos și complicat, câmpia pătrunzând adânc, sub forma unor golfuri, în mijlocul Dealurilor de Vest (depresiunile- golfuri Baia Mare, Vad- Borod, Zarand, Lugoj, Caraș).

Citeşte mai mult...
 


Cautare

Publicitate