GeoCurs

 
Acasă România
Câmpia Română PDF Imprimare Email

Așezare geografică

Câmpia Română, cunoscută și sub denumirea de Câmpia Dunării Inferioare, ocupă cea mai mare parte din sudul și sud-estul României. Cu o suprafață de 48.850 km2, Câmpia Română este una dintre cele mai mari unități naturale ale țării (deține 20,5% din suprafața țării).

Limite:

În partea de nord, nord-vest Câmpia Română se învecinează cu unitățile deluroase, mai înalte reprezentate prin Podișul Moldovei, Subcarpații Curburii și Podișul Getic.

Spre sud și est, limita este dată de Dunăre, limită care are caracterul și de graniță de stat.

Citeşte mai mult...
 
Marea Neagră PDF Imprimare Email

Marea Neagră este situată în sectorul sud-estic al Europei, fiind mărginită de Ucraina în nord, Rusia  în nord-est, Georgia în est, Turcia în sud, Bulgaria și România în vest.

Cuveta propriu-zisă se situează între 40°55' - 46°32' latitudine nordică și 27°27' - 41°42' longitudine estică. Între aceste limite, Marea Neagră atinge o lungime maximă de 1.150 km între porturile Burgas (Bulgaria) și Batumi (Georgia) și o lățime maximă de 600 km între golful Odessa (Ucraina) și gura râului Sakarya (Turcia). Între Ialta și Capul Burun se atinge lățimea minimă de 300 km.

Marea Neagra

 

Citeşte mai mult...
 
Podișul Getic PDF Imprimare Email

Podișul Getic se întinde de la Dunăre la Valea Dâmboviței și asigură racord între Carpații Meridionali și Subcarpații Getici, pe de o parte, și Câmpia Română, de pe altă parte.

Limitele nordice și sudice ale podișului nu sunt foarte bine conturate datorită strânselor relații de evoluție dintre acesta și regiunile învecinate.

Citeşte mai mult...
 
Delta Dunării PDF Imprimare Email

Delta Dunării este situată  în sud-estul României fiind cuprinsă între brațul Chilia și brațul Tulcea respectiv brațul Sf. Gheorghe, complexul lagunar Razim – Sinoie și țărmul Mării Negre. Între aceste limite delta are o suprafață de 4.340 km2 (incluzând și complexul lagunar Razim). Din această suprafață, 3.510 km2 adică 82%, se găsește pe teritoriul României, iar restul aparține Ucrainei. De la vest la est, în linie dreaptă, distanța dintre extremitățile Deltei este de 70 km.

 

Citeşte mai mult...
 
Podișul Mehedinți PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Miercuri, 17 Martie 2010 22:25

Podișul Mehedinți este situat în partea de sud – vest a României, fiind mărginit de Podișul Getic (SE-E), Carpații Meridionali (N-NV), Subcarpații Getici (NE), Munții Banatului (V) și Culoarul Dunării (SV).

Datorită faptului că Podișul Mehedinți are trăsături asemănătoare (structură și tectonică) cu ale Munților Carpați în scrierile mai vechi unii autori l-au inclus în spațiul carpatic. În prezent, ținându-se cont de altitudine (400 – 600 m) și fizionomie, în tot mai multe lucrări este descris și inclus în categoria dealurilor și podișurilor.

Relief

Din punct de vedere geologic, Podișul Mehedinți este parte componentă a Carpaților Meridionali, având structură, alcătuire și etape evolutive asemănătoare.

Alcătuirea litologică (șisturi cristaline, calcare mezozoice) și fragmentarea tectonică conferă Podișului Mehedinți un peisaj aparte.

Ultima actualizare în Vineri, 26 Aprilie 2013 20:04
Citeşte mai mult...
 
Subcarpați PDF Imprimare Email

Subcarpații reprezintă o treaptă deluroasă pericarpatică situată în partea de est a Carpaților Orientali și cea de sud a Carpaților Meridionali, întinzându-se de la Valea Moldovei până la Valea Motrului. Denumirea de "subcarpați" mai este atribuită și unităților deluroase situate în interiorul arcului carpatic.

Individualitatea geografică a Subcarpaților, ca o unitate pericarpatică, se datorează în primul rând altitudinii. Altitudinea medie este de 500 – 700 m, cu valori ce coboară până la 200 m, la contactul dintre Subcarpați și Câmpia Română, și urcă până la 1.000 m, în câteva puncte (1.018 m în Dl. Mățău).

Prima fază a formării Subcarpaților a fost realizată de râuri prin transportul unor imense cantități de material aluvionar din Carpați, în toată perioada mio-pliocenă: bolovănișuri, pietrișuri, nisipuri, mâluri și nămoluri care au fost depuse în geosinclinalul de la marginea Carpaților Orientali și în Depresiunea Getică (care s-a format în urma scufundării părții sudice a Meridionalilor).

Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 3

Cautare

Publicitate