GeoCurs

 
Acasă Acasă
Câmpia Română PDF Imprimare Email

Așezare geografică

Câmpia Română, cunoscută și sub denumirea de Câmpia Dunării Inferioare, ocupă cea mai mare parte din sudul și sud-estul României. Cu o suprafață de 48.850 km2, Câmpia Română este una dintre cele mai mari unități naturale ale țării (deține 20,5% din suprafața țării).

Limite:

În partea de nord, nord-vest Câmpia Română se învecinează cu unitățile deluroase, mai înalte reprezentate prin Podișul Moldovei, Subcarpații Curburii și Podișul Getic.

Spre sud și est, limita este dată de Dunăre, limită care are caracterul și de graniță de stat.

Citeşte mai mult...
 
Marea Neagră PDF Imprimare Email

Marea Neagră este situată în sectorul sud-estic al Europei, fiind mărginită de Ucraina în nord, Rusia  în nord-est, Georgia în est, Turcia în sud, Bulgaria și România în vest.

Cuveta propriu-zisă se situează între 40°55' - 46°32' latitudine nordică și 27°27' - 41°42' longitudine estică. Între aceste limite, Marea Neagră atinge o lungime maximă de 1.150 km între porturile Burgas (Bulgaria) și Batumi (Georgia) și o lățime maximă de 600 km între golful Odessa (Ucraina) și gura râului Sakarya (Turcia). Între Ialta și Capul Burun se atinge lățimea minimă de 300 km.

Marea Neagra

 

Citeşte mai mult...
 
Podișul Getic PDF Imprimare Email

Podișul Getic se întinde de la Dunăre la Valea Dâmboviței și asigură racord între Carpații Meridionali și Subcarpații Getici, pe de o parte, și Câmpia Română, de pe altă parte.

Limitele nordice și sudice ale podișului nu sunt foarte bine conturate datorită strânselor relații de evoluție dintre acesta și regiunile învecinate.

Citeşte mai mult...
 
America de Nord PDF Imprimare Email

Așezare geografică, întindere, limite

America de Nord se desfășoară în totalitate în emisfera nordică (față de Ecuator) și vestică (față de meridianul de 0 grade) între paralele de 17° și 83°39' latitudine nordică și între meridianele de 168° și 55° 40' longitudine vestică. Împreună cu insulele mărginașe însumează 24,7 milioane de km2, fiind al treilea continent ca dimensiuni, după Asia și Africa. De Asia este separată de strâmtoarea Bering, care are o lățime de cca. 90 km.

Uscatul nord-american este scăldat la nord de Oceanul Arctic, la vest de Oceanul Pacific, la est de Oceanul Atlantic, în timp ce în partea sudică este legat de uscatul sud- american prin intermediul Americii Centrale iar partea sud-estică este scăldată de apele Golfului Mexic.

Evoluția paleogeografică și interacțiunea apă – uscat au determinat apariția unor tipuri specifice de țărm, astfel:

Citeşte mai mult...
 
Delta Dunării PDF Imprimare Email

Delta Dunării este situată  în sud-estul României fiind cuprinsă între brațul Chilia și brațul Tulcea respectiv brațul Sf. Gheorghe, complexul lagunar Razim – Sinoie și țărmul Mării Negre. Între aceste limite delta are o suprafață de 4.340 km2 (incluzând și complexul lagunar Razim). Din această suprafață, 3.510 km2 adică 82%, se găsește pe teritoriul României, iar restul aparține Ucrainei. De la vest la est, în linie dreaptă, distanța dintre extremitățile Deltei este de 70 km.

 

Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 3

Cautare

Publicitate